Bra att veta om bilfälgar

 

Fälgen är en mycket kär bildel för alla oss som älskar bilar. Få bildelar kan ge samma uttryck och personifiering som fälgen nämligen. Därför tänkte vi dedicera denna artikel till just bilfälgar och lite saker som kan vara bra att känna till kring dessa.

Typer av fälgar

Det finns i huvudsak två typer av fälgar till bilen. Stålfälgar och aluminiumfälgar. Stålfälgar är gjorda av plåt och är lite tåligare än aluminiumfälgar. Förr om åren så har stålfälgar generellt sett varit billigare än aluminiumfälgar men priserna på aluminiumfälgar har gått neråt på sistone vilket innebär att andelen aluminiumfälgar ökat. Många tycker också att aluminiumfälgar är snyggare än plåtfälgar.

Hitta passande fälgar

Fälgen är en av två beståndsdelar i bilen hjul där däcket är det andra. Det är därför viktigt att fälgen passar till däcken man skall använda. Så hur vet man vilken fälg som passar? Köper man fälg på nätet så brukar dessa ha passningsguider som förenklar valet av fälg och likaså om man köper fälg hos närmaste däckverkstad eller fälgbutik. Men om man köper begagnade fälgar så måste man ha kunskap om detta själv. Begrepp i detta sammanhang är fälgdimension, bultcirkel, navhål och ET-mått. Eftersom fälgars dimensioner därmed kan ha många kombinationer så brukar det vara svårt att byta fälgar mellan bilmodeller. En bra förklaring till hur man monterar fälg och de olika dimensionerna finns på Wikipedia.

Köpa fälgar

Precis som med bildäck så är det i regel alltid billigast att köpa fälgar på nätet. Detta beror på att affärsmodellen med att erbjuda produkter online oftast är mer kostnadseffektiv jämfört med att sälja i ”vanlig” butik då dyra lokalkostnader och butikskostnader ofta är en stor kostnad tillsammans med butikspersonal. Är man väldigt prismedveten så brukar det också löna sig att jämföra pris på fälgar mellan de olika nätbutikerna eftersom priskonkurrens även råder mellan dessa. Stundtals så erbjuder de även tillfälliga rabatter via så kallade rabattkoder, vilket man kan hålla utkik efter och därigenom spara lite extra.

Fälgskötsel

Fälgarna utsätts mer eller mindre hela tiden för påfrestningar i form av smuts, salt, stenar och väta – precis som däcken. Detta gäller särskilt vintertid. Det man kan göra för att minska påfrestningarna något är att löpande rengöra fälgarna, det ser också snyggare ut med rena och blänkande fälgar i jämförelse med skitiga sådana. Alufälgar kan man rengöra med vatten samt ett milt bilschampo. Har man starka rengöringsmedel så kan det skada fälgen vilket naturligtvis inte är önskvärt. Vidare bör man endast rengöra fälgen när den är sval och även använda en mjuk svamp. Det första man gör är att spola av den med vatten för att få bort grus och dylikt. Därefter kan man gå på med vatten, svamp och milt bilschampo. Gör detta löpande när fälgarna blivit skitiga så förlänger du fälgens livslängd och kan köra runt med snygga och skinande fälgar!

Gör som 1000 andra och gå med i vårat nyhetsbrev!

Missa aldrig våra skäggtips eller erbjudanden… 
Prenumerera
close-link